Perfume | Episode 1 – The Basics

img_3848-1
Al jaren heb ik dezelfde favoriete parfums: Calvin Klein – Euphoria & Thierry Mugler – Angel. Maar nu vind ik het tijd voor iets nieuws! Elk jaar komen er zo veel nieuwe parfums uit en ik zit nog steeds met dezelfde, dat kan natuurlijk niet. Dat doet niet af aan het feit dat ik echt helemaal gek ben op deze twee parfums. Ik weet niet of andere mensen dat ook hebben, maar ik krijg dus echt vlinders in mijn buik van deze geuren. Euphoria doet mij denken aan vakanties van vroeger toen ik met vriendinnen op vakantie ging en deze geur altijd droeg. Angel is gewoon echt een geur die ik zo bijzonder vind dat ik hem telkens weer opnieuw op een img_3846andere manier leer waarderen. Ik stap dus zeker niet voor altijd van deze parfums af, maar het is wel leuk om iets nieuws te proberen en zo mijn favorietenlijstje een beetje uit te breiden.

Ik heb overigens iets met geuren. Als ik ergens ben kan het zomaar ineens zijn dat ik roep: Hé het rijkt hier naar oma! Geuren geven mij een bepaald gevoel en dat is ook het bijzondere er aan. Een geur kan je mood helemaal veranderen en je een enorm warm gevoel geven of juist een frisse boost geven. Mooi vind ik dat!

Ik ga de komende tijd op zoek naar mijn nieuwe favoriet en neem jullie hierin mee! In deze eerste episode heb ik onderzocht wat parfum nou eigenlijk is.

Wat is parfum?

Parfum is een mengel van verschillende geurstoffen in een oplosmiddel. Vaak is dit oplosmiddel alcohol en water. Ook bevat parfum een zogenaamd fixatiemiddel en een of alternative-1851027meerdere kleurstoffen. Het fixatiemiddel zorgt ervoor dat de parfum langer op de huid blijft.

Het oplosmiddel verdampt vrij snel, waardoor de geurstoffen achterblijven op de huid. Hoe meer geurstoffen dus worden gebruikt, hoe langer (in het algemeen) de geur blijft hangen.

Gradaties parfum

Ik kan me goed herinneren dat men mij altijd vertelde dat Eau de Parfum vaak langer blijft hangen, verder niet nagedacht over wat de reden daarvoor kon zijn. Maar nu weet ik dat dus. Zoals ik net zei blijft een geur langer hangen wanneer er meer geurstoffen zijn toegevoegd. Dit is het geval bij Eau de Parfum.
Zo heeft Eau de Parfum 10 – 20 % geurbestanddelen, Eau de Toilette 5 – 10 % en Eau de Cologne 2 – 6 %. Hieruit valt dus te verklaren waarom men zegt dat Eau de Parfum langer blijft hangen dan Eau de Toilette.

Opbouw parfum

Een traditionele parfum is opgebouwd uit 3 soorten noten:

  1. Topnoten (bovennoten, hoofdnoten): Dit zijn de geuren die je in de eerste minuten na het opbrengen ruikt. Deze worden ook wel de verkoopnoten genoemd, omdat veel mensen parfum kopen aan de hand van deze eerste geuren deze vrij komen. Na 10 tot 20 minuten zijn deze topnoten niet of nauwelijk meer te ruiken. De topnoten zijn vaak citrusgeuren.
  2. Hartnoten (middennoten): De hartnoten komen op als de topnoten grotendeels verdwenen zijn. Dit kan dus vanaf 10 minuten na het opbrengen. Deze geuren zijn waarschijnlijk het belangrijkste van de parfum. Er worden voor deze hartnoten vaak bloemengeuren gebruikt.
  3. Basisnoten (grondnoten): De basisnoten blijven als laatste over en blijven lang geur afgeven. Ze komen opzetten na ongeveer 1 tot 2 uur. Voor deze noten worden vaak geuren van houtsoorten gebruikt.

structure-perfume

Parfum op haar best

Parfum is niet goedkoop. Ik geef je daarom een paar tips om een goede keuze te maken als je een nieuwe parfum gaat kopen, maar ook tips om het beste uit je parfum te halen.

Waar spray je parfum?

Parfum spray je op plekken waar er meer bloedvaten aan de oppervlakte van je huid komen. Hier heb je namelijk een hogere lichaamstemperatuur, waardoor de geuren zich beter kunnen ontwikkelen. De plekken waar je het best parfum kunt sprayen:

  • Binnenkant polsen
  • Binnenkant knieën
  • Achter je oren
  • Slapen
  • Hals/ nek
  • Binnenkant ellebogen

Wanneer en hoe?

De beste tijd om je parfum te sprayen is nadat je hebt gedouched en dan nog voor het aankleden. De porieen van je huid staan dan nog gedeeltelijk open en nemen daardoor de parfum beter op.

Wat veel mensen doen is bijvoorbeeld de polsen over elkaar wrijven na het opbrengen van parfum. Dit is echt zonde! Hierdoor maak je namelijk de structuur van de geurmoleculen kapot. Gewoon lekker laten opdrogen of laten intrekken dus.

 

Alle parfums worden onderverdeeld in verschillende geursoorten. In de next episode zal ik hier meer over vertellen, dus stay tuned!

Bronnen
Geurtips. Geraadpleegd op 28-09-2016, http://eausoyou.com/geurtips/

 

Geef een antwoord