Winesday: Warming up with red

total-close-up

Net als de kaart van Amerika afgelopen 8 november, kleurt ook mijn kast zich rood. Het weer wordt kouder dus is het weer tijd voor rode wijn. Maar hoe weet je nou wat voor rode wijn jij lekker vindt? In deze post probeer ik je een paar handige tips te geven om zo gemakkelijker jouw weg te vinden tussen de rode wijn.

Om het makkelijk te maken heb ik de indeling van verschillende slijterijen en supermarkten aangehouden: fruitig rood, soepel rood en stevig rood. Respectievelijk gaat deze indeling van lichte rode wijn naar zwaardere rode wijn. Bij een lichte rode wijn kan je denken aan een wijn voor bij de borrel. Bij een zwaardere rode wijn hoort meestal iets te eten.

Zelf heb ik ondervonden dat lichte rode wijn vaak een zuurtje in zich heeft (niet altijd!!!). Als je van een witte Sauvignon Blanc houdt, kan het goed zijn dat je een lichte rode wijn als een Pinot Noir ook lekker vindt. Hou je van Chardonnay als witte wijn, dan zou mijn advies toch eerder naar een iets vollere rode wijn gaan. Maar hou je hier niet te veel aan vast, want dit kan echt helemaal anders zijn voor jou!

Tannines

Naast dat een rode wijn vol kan zijn, kan een wijn ook als stevig worden omschreven. Dit geeft aan dat de wijn tannines bevat. Tannines zitten onder andere in de schil van de druif. Als een druif een dikkere schil heeft, zal deze hoogstwaarschijnlijk een tanninerijkere wijn geven. Ook kan men ervoor kiezen om de schil mee te laten gisten waardoor er ook meer tannines worden meegegeven aan de wijn. Hoe steviger een wijn, hoe meer tannines. Dit zijn ook de wijnen die je echt een tijdje kan laten liggen. Dit is ook aan te raden, omdat met de tijd de tannines afnemen en de wijn ronder wordt. Laat je overigens wel adviseren in de winkel hoe lang je de wijn kan laten liggen, want ook wijn kan bederven en dat is zonde!
Tussen de fruitige en stevige rode wijn in bevindt zich de soepele rode wijn. Deze wijn wordt omschreven als een wijn die zowel bij de borrel als bij een maaltijd kan worden geschonken. Deze heeft vaak milde of geen tannines.

Klimaat & Hout

Het is vaak zo dat wijnen die uit een gebied met een warmer klimaat komen, meer tonen van rijper fruit hebben dan wijnen die uit een kouder gebied komen. Als ik op zoek ga naar wijnen, is dat zeker iets waar ik op let. Ik weet dat ik zelf meer van iets vollere tonen houd en dat ik deze vaak tegenkom in wijnen uit een warmer gebied. Ook houtlagering is voor mij een aandachtspuntje. Dit geeft de wijn tonen van vanille, waardoor de wijn voller kan gaan smaken. Maar het meest waar ik op let is toch wel de druif natuurlijk!

Proefnotities

Hieronder heb ik eerst een paar wijnen beschreven uit verschillende categorieën (fruitig/ soepel/ stevig). Daarna beschrijf ik een aantal druiven, wat jouw keuze van een wijn veel makkelijker kan maken en waardoor je lekker zelf op ontdekkingstour kan gaan! Geniet je met me mee?

Peter Yealands – Pinot Noir 2014

| Fruitig rood, Nieuw-Zeeland
€ 13,49
Δ Gall & Gall

peter-yealands-single-1Deze Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland is van het bekende huis ‘Peter Yealands’. Bij de beschrijving van de druif de Pinot Noir kan je lezen dat deze druif het heel goed doet in Nieuw-Zeeland, omdat het een koeler klimaat heeft. Het percentage van deze wijn is 13,5% wat misschien iets boven gemiddeld is voor een Pinot Noir, maar niet opvallend. Wat je proeft is rood fruit en in de geur zit iets wat iets weg heeft van nat mos, iets aards. Hij heeft gelukkig lichte zuren, dus ik ben blij! Ik vind deze wijn meer body hebben dan andere Pinot Noirs of fruitige wijnen die ik heb geproefd. Het grappige van fruitige rode wijnen is dat je deze ook lichtgekoeld kan drinken. Dit betekent hup de wijn voor een half uurtje de koelkast in en je hebt een andere smaak!

♥ Beoordeling: 7,5

Rood uit Zuid-Amerika

terra-trapiche-tilia-2

Terra Andina – Scandalous Carmenère

| Soepel rood, Chili
€ 6,79
Δ Gall & Gall

Het kenmerkende van Carmenère is dat zij tonen van geroosterde paprika geeft en ook in deze proef je dat terug. Verder zit deze wijn erg hoog in haar vanille tonen, waar de meningen nogal over zijn verdeeld. Sommigen vinden dat de wijn hierdoor haar balans verliest en te zoet wordt. Ik heb me laten vertellen dat desondanks het een enorm populaire wijn is. Waarschijnlijk omdat de wijn daardoor heel toegankelijk is voor een groot publiek. Door de vanille tonen heeft de wijn namelijk hele lage tannines. Naast de geroosterde paprika is het vooral donker fruit dat je proeft.

♥ Beoordeling: 6,5

Trapiche – Oak Cask Malbec

| Soepel rood, Argentinië
€ 8,99
Δ Gall & Gall

Zoals ik verderop bij de druiven beschrijf, kan het weleens zijn dat Malbec tannines heeft. In deze wijn zijn deze ook op te merken, maar omdat het een Oak Cask is (op hout gerijpt), zijn deze tannines helemaal mooi in balans. De wijn heeft een zachte, volle smaak waarin je ook weer donker fruit proeft. Door de Oak Cask heeft de wijn ook tonen van geroosterd brood, wat ik erg lekker vind. Deze wijn is niet alleen mij goed bevallen, maar ook de Wine Advocate (een magazine over wijn met enorm veel invloed). Deze wijn werd namelijk in de Wine Advocate beoordeeld met 85 van de 100 punten, wat toch echt zeer bovengemiddeld is. En dat voor 9 euro!

♥ Beoordeling: 7,5

Tilia – Cabernet Sauvignon-Merlot

| Stevig rood, Argentinië
€ 6,69 (nu in de bonus voor €4,68
Δ Albert Heijn

Ik heb deze wijn uitgezocht op de fles en omdat deze in de bonus bij de Albert Heijn is. Verder is het een bekende blend van 2 druiven: de Cabernet Sauvignon die wat soepeler wordt gemaakt door de Merlot. Het is inderdaad waar, de tannines van de Cabernet Sauvignon merk je wel, maar de Merlot maakt ‘m veel aangenamer. Je proeft heerlijk rijp rood fruit, wat te verklaren valt door het warmere klimaat. Daarnaast heeft de wijn milde zuren, wat mij dan weer wat minder trekt. In de Grote Hamersma wordt deze wijn beoordeeld met een 7,5.

♥ Beoordeling: 7

Kumala –  Merlot Reserve

kumale-merlot-reserve-single

| Soepel rood, Zuid-Afrika
€ 8,99
Δ Gall & Gall

Wat mij opvalt bij deze wijn is dat ik ‘m vooral erg veel smaak vind hebben. Het is de tweede keer dat ik een Zuid-Afrikaanse wijn proef en ik begin steeds meer te geloven dat dit toch wel mijn wijnen zijn. De andere, ‘Beyerskloof – Pinotage’, is mij een tijd terug ook ontzettend goed bevallen. Reserve/ reserva op een etiket betekent vaak dat de wijn op hout heeft gerijpt. In sommige landen is dit geen beschermde term en kan je daardoor niet echt nagaan of de wijn nou ook daadwerkelijk op hout heeft gelegen of dat er andere manieren zijn gebruikt om de wijn een iets vollere en zachtere smaak te geven. Deze wijn heeft echter wel op hout gelegen en dat is dus ook goed te proeven door de lichte vanille-tonen. Verder proef je voornamelijk zwart fruit. Als ik het etiket bestudeer valt mij nog op dat het alcoholpercentage van deze wijn vrij hoog ligt: 14,5%. Dit zal dan ook wel dat warme gevoel verklaren!

♥ Beoordeling: 7,5

Jacob’s Creek – Shiraz Reserve

| Stevig rood, Australië
€ 9,99
Δ Albert Heijn

jacobs-creek-with-glass-on-wood

Deze wijn stuift je glas uit! Tonen van donker fruit komen je tegemoet, samen met een klein pepertje. Zodra je de wijn proeft, valt mij vooral op dat hij echt fluweelzacht is. Daarnaast vertoont de wijn wel milde tannines, maar ik vind deze niet storend. Ik ben echt heel erg te spreken over deze wijn. Dit is helemaal mijn stijl. Zacht, maar wel body door de kruidigheid en de milde tannines. Naast tonen van donker fruit kom ik ook kersen en aardbeien tegen. Ik denk dat ik een nieuwe wijn tot mijn favorieten kan rekenen!

♥ Beoordeling: 8,5

Hebben jullie nog favorieten en zo ja, welke? Ik ben altijd op zoek naar nieuwe verrassende wijnen, dus laat een reactie achter met jouw ervaringen!

Verschillende druiven

Hieronder beschrijf ik een aantal verschillende druiven die je ook geblend in het schap kan tegenkomen. De druiven zijn grofweg gerangeerd van fruitig naar stevig. Bij de druiven beschrijf ik kort wat voor tonen in de aroma’s van de wijn je kan tegenkomen. Het aroma van de wijn kan zowel de geur zijn als de smaak van de wijn. Het kan zo zijn dat sommige dingen je raar in de oren klinken. Als je al wat verder bent in het proeven van wijn, zullen echter veel dingen op z’n plek vallen.

img_3230-2
Marlborough, Nieuw-Zeeland

Pinot Noir

Deze druif wordt voornamelijk verbouwd in iets koelere gebieden. Het meest bekende gebied is de Bourgogne in Frankrijk. Ook Nieuw-Zeeland levert hele goede Pinot Noirs.
De Pinot Noirs uit gebieden met een koeler klimaat hebben onder andere tonen van mos in zich. De Pinot Noirs uit gebieden met een iets milder klimaat hebben meer fruitige tonen. Wat ze allemaal als overeenkomst hebben is dat de kleur van de wijn vrij licht is.

Ik ben over het algemeen niet echt van de Pinot Noir, ook al was dit ooit wel mijn eerste rode wijn. Ik weet het nog goed: Een woensdagavond, mijn moeder ging uiteten en dus moest ik voor mijzelf koken. Ik werkte net een tijdje in de wijn en was daardoor erg enthousiast geworden over het combineren van wijn met bepaalde gerechten. Die dag had ik een mooie Pinot Noir uitgekozen en gelezen dat deze (en veel andere Pinot Noirs) goed samen gaat met een risotto met champignons. En dat klopte helemaal. In die tijd was ik nog echt in het begin stadium van het koken en had dus lekker makkelijk risotto gemaakt uit een pakje. Dit maakte me helemaal niks uit, ik zat vol, was trots op mezelf en had vooral een hele goeie avond: lekker relaxed op de bank met m’n risotto en m’n Pinot Noir.
Vanaf toen is mijn interesse in wijn alleen maar gegroeid.

Merlot

Merlot wordt tegenwoordig over de hele wereld gemaakt. Het is oorspronkelijk de traditionele druif van de Bordeaux-streek in Frankrijk, maar is ook erg bekend als wijn uit Californië. Vroeger werd Merlot vaak vermengd met andere soorten druiven en dat gebeurt nog steeds. Toch zie je sinds 2010 veel vaker mono-cépage wijnen (wijn gemaakt van één druivensoort) van de Merlot druif.
Merlot staat bekend om zijn milde tannines en vaak soepele afdronk. Tonen van rood fruit als kersen, bessen en pruimen hebben vaak de leiding in het aroma.
Eigenlijk is Merlot een allemansvriend en maakt ‘m daardoor van oudsher ook erg populair.

Cabernet Sauvignon

Ook deze druif komt oorspronkelijk uit de Franse Bordeaux, maar kom je tegenwoordig over de hele wereld tegen. Cabernet Sauvignon heeft vrij veel tannines en wordt daarom vaak gemengd met Merlot. Merlot maakt de wijn dan een stuk zachter en soepeler. Ook wordt er vaak aangeraden een Cabernet Sauvignon even te laten liggen of deze te décanteren (over te schenken in een karaf, zodat er lucht bij komt). Beiden zorgen er voor dat de tannines iets afnemen, waardoor de wijn een minder stroef gevoel in de mond zal geven. Ook wordt de Cabernet Sauvignon vaak gerijpt op eikenhout, wat er ook voor zorgt dat de wijn een stuk zachter wordt.

Cabernet Sauvignon wijnen hebben tonen van kersen, bessen en zwart fruit, maar kunnen ook donkere tonen van leer en tabak hebben.
Mijn favoriet is waarschijnlijk toch wel de Cabernet Sauvignon, maar dan wel een houtgerijpte. Deze hebben ontzettend veel smaak en body, maar zijn door de houtrijping toch zacht in de mond.

Carmenère

De Carmenère wordt gezien als de nationale druif van Chili, maar komt oorspronkelijk uit de Bordeaux. In Chili worden er voornamelijk mono-cépage wijnen van gemaakt. In de Bordeaux wordt de druif vermengd met onder andere de Cabernet Sauvignon. Carmenère wordt vaak geschonken bij barbecues, vanwege zijn rokerigheid. Dit gaat ontzettend goed met vlees of ander eten van de barbecue. Ook deze wijn wordt soms gerijpt op eikenhout, waardoor de wijn fluweelzacht wordt. Ze gaan er overigens soms wel een beetje te ver in, waardoor de wijn haar structuur verliest. Wat ik heb gemerkt is dat veel mensen hier toch wel steeds voor terugkomen. Het kan dus goed zijn dat jij een houtgerijpte Carmenère ook hartstikke lekker vindt.

De tonen van een Carmenère zijn voornamelijk fruitig (rood fruit), maar hebben ook iets weg van tabak wat het rokerige verklaart. Een Carmenère met houtrijping wordt zachter en krijgt vanille tonen, maar daarnaast kan het ook een pepertje naar voren brengen.

Syrah

Deze druif kun je ook tegenkomen onder de naam Shiraz, wat simpel te maken heeft met het land van herkomst. Deze druif geeft de mooiste wijnen in een droog en warm klimaat. Syrah kan vrij veel tannines bevatten. Het Rhône-gebied in Frankrijk staat onder andere bekend om haar Syrah wijnen. Verder is de Australische Shiraz erg populair en ook Zuid-Afrika en Californië produceren vaker Shiraz.

Het meest kenmerkende aan een Syrah is de kruidigheid die je ruikt en proeft. Daarnaast kan het bloemige tonen geven, maar ook veel rood fruit en soms chocolade-tonen. Bij chocolade moet je denken aan pure chocolade, je ruikt dan een soort bittere donkere geur.

Malbec

Malbec wordt ook vaker Cot of Auxerrois genoemd. De meeste Malbec komt uit Cahors (Frankrijk) en Argentinië. De Malbec is in Argentinië wat de Carmenère is in Chili. Malbec kan nog wel eens tannines bevatten, maar minder dan een Cabernet Sauvignon. Als je een Malbec vergelijkt met een Cabernet Sauvignon zou ik zeggen dat de Cabernet Sauvignon in het algemeen meer smaakintensiteit heeft. Laat het wel duidelijk zijn dat dit echt alleen voort komt uit eigen ervaring, want de Malbec is een uiterst populaire wijn en wordt ook vaak verkozen boven de Cabernet Sauvignon. Dit kan misschien komen door zijn mildere tannines. Het aroma van een Malbec heeft vaak tonen van kersen, zwarte bessen, pruimen en een klein beetje kruiden (minder dan een Syrah).

Tempranillo

De Tempranillo druif is het meest bekend van wijnen uit Spanje. Misschien komt de Tempranillo je niet bekend in de oren, maar ik denk dat er wel een belletje gaat rinkelen bij Rioja. Dit is een gebied in Spanje dat ontzettend veel wijnen van de Tempranillo druif op de markt brengt. Andere bekende gebieden zijn Navarra, Ribero del Duero en naast Spanje wordt de Tempranillo druif ook gebruikt in wijnen uit Portugal en Argentinië.

Wanneer er geen houtlagering wordt toegepast geeft de Tempranillo druif vooral fruitige tonen van aardbeien en is de wijn goed toegankelijk (niet stevig).
Met houtrijping daarentegen krijg je veel stevigere wijnen met tonen van pruimen, rozijnen, vanille, specerijen en tabak.

Mijn favoriet

purple-grapes-vineyard-napa-valley-napa-vineyard-39351

Naast de Cabernet Sauvignon is de Tempranillo druif en dan met name in wijnen uit de Rioja, echt mijn favoriet. Met houtrijping geeft deze druif heerlijk volle, zachte wijn met vanille tonen en vind ik echt enorm lekker!

Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten blauwe druiven waar rode wijn van wordt gemaakt, maar dit zijn toch wel de meest voorkomende druiven. Je zal dan ook zeker een druif hiertussen vinden die jouw nieuwe favoriet is. Verder wordt er ontzettend veel wijn gemaakt waarin verschillende druiven zijn vermengd, dus wellicht dat je die wijnen ook het uitproberen waard zijn.

 

Ik hoop dat jullie wat nieuwe kennis hebben opgedaan en dat je zo lekker in de winkel tussen de wijn gaat rondneuzen! Voor mij is wijn echt een hobby, je kan zoveel nieuwe wijnen ontdekken en daarnaast de combinatie met eten is ook iets waar je enorm veel mee kan experimenteren.

Vind jij het ook zo leuk om nieuwe wijnen uit te proberen of heb je toch wel een favoriet waar je steeds weer in de winkel naar grijpt? Laat het me weten door een reactie te plaatsen!

Liefs,

Nicky

Geef een antwoord