Chistmas Special | The Perfect Christmas Tree

snow-1088470
Sinterklaas is bijna voorbij en dan wordt het toch echt tijd om de Kerstboom op te tuigen. Elk jaar weer ga ik vol goede moed aan de slag, maar kom ik van een koude kermis thuis (ik wilde iets grappigs schrijven over dat het al koud is en dat het kermis is en niet Kerstmis, maar ik laat deze even aan mij voorbij gaan haha).

Oké, stap één, de kerstboom in elkaar zetten, niet zo’n heel lastig klusje in het algemeen. Al was het dit jaar iets lastiger, want er bleek iets kapot te zijn, waardoor we met plakband te werk zijn gegaan en nu hangt de kerstboom een beetje schuin. Ziet er een beetje zielig uit, maar genoeg drinken met Kerst en hij staat weer (optisch) recht.

Maar wat daarna?! Ik ben op zoek gegaan naar alle regels voor een perfecte kerstboom.

Hier eerst even een paar mooie plaatjes om je warm te maken!

christmas-tree-708003 pexels-photo-24571

the-christmas-tree-1081321 christmas-tree-1091532-1

Stap 1

Zet de kerstboom in elkaar als je een kunstkerstboom hebt of haal een echte kerstboom in huis en zet deze op een stevige voet. Ik kies zelf altijd voor een kunstkerstboom, omdat het simpelweg goedkoper is en minder rommel geeft. Maar helemaal up to you!

Stap 2

Deze stap kan je eventueel overslaan als je de kerstversiering gebruikt die je al hebt liggen. Mocht je nou helemaal from scratch willen beginnen en een beetje voorbereid wilt gaan shoppen, hier een paar kleurenthema’s:

Klassiek: Rood en groen
Winterachtig: Blauw, zilver, paars en wit
Metallic: Goud, zilver en brons
Koud: Groen, paars, blauw en zilver (allemaal blauwe ondertonen)
Warm: Rood, oranje en goud (allemaal rode ondertonen)

christmas-tree-1149619

Lijstje met alle soort versieringen die je nodig hebt:

 • Kerstballen
 • Slingers
 • Lichtjes
 • Piek
 • Eventueel zeil voor de voet
 • Andere leuke versieringen

Stap 3

Als je al kerstversiering hebt van afgelopen jaren, sorteer alles op maat en soort. Ik heb ze in kratten gesorteerd: soort bij soort, maat bij maat, kleur bij kleur en vergeet niet je kerstboomornamenten die je een speciaal plekje wilt geven apart te leggen.

Stap 4

Leg het snoer met de lichtjes uit op de vloer. Be prepared: Dit is een tijdrovende klus als je lichtjes van vorig jaar hebt en je ze zoals ik gewoon in de doos hebt gegooid.

Stap 5img_3778

Bij een kunstkerstboom is het vaak zo dat je de binnenkant door de takken heen ziet, wat niet erg mooi is natuurlijk. Een goede oplossing hiervoor is een aantal grote zilverglanzende kerstballen helemaal achterin de boom te hangen, waardoor je de binnenkant niet meer ziet.

 

Stap 6

Hang de lichtjes in de boom. Het is lastig te bepalen hoeveel lichtjes je nodig hebt, maar op internet vond ik een regel van ongeveer 50 lampjes per 30 cm. Hierbij gaat het om de hoogte van de kerstboom.

Het is slim om de stekker in het stopcontact te steken, zodat je zeker weet dat de stekker bij het stopcontact komt en omdat je dan kunt zien of er lege plekken vallen in de boom. De beste manier om de lichtjes in de boom te hangen is door van beneden naar boven en dan weer naar beneden te gaan. Je gaat dus niet rondom de boom, maar echt alleen maar verticaal. Als je de kerstboom tegen een muur plaatst is het hierdoor veel gemakkelijker om alleen de voorkant van lichtjes te voorzien.

Stap 7

Nu is het tijd voor de slingers. Hier heb je verschillende opties voor:

 • Horizontaal (draaiend om de kerstboom heen)
 • Verticaal (van de top naar beneden lijnen trekken)

Als je 2 kleuren slingers gebruikt, is het een leuk idee om deze kleuren af te wisselen. Zorg er overigens voor dat je niet te veel slingers in de top hangt, dit kan een te zwaar effect geven.

Stap 8

Eindelijk! Het is tijd voor de kerstballen. Ik heb deze stap even in een aantal kleine stappen verdeeld. Een techniek die je voor alle stappen kunt gebruiken is de noord-zuid-oost-west-techniek. Je hangt 1 kerstbal in de boom en in alle richtingen (noord, zuid, oost en west) hang je andere kleuren of andere soorten. Zo krijg je een mooie verdeling van de verschillende kleuren en soorten kerstballen.

 1. Hang jouw favorieten of de kerstballen die je wilt laten opvallen eerst in de boom. Zo weet je zeker dat deze een plekje hebben!
 2. Hang de grote kerstballen in de boom. Zorg ervoor dat je deze niet (te veel) in de top hangt, dit geeft een te zwaar effect.
 3. Hang nu de kleinere maat kerstballen in de boom. Als je meer verschillende maten kerstballen hebt, blijf je doorgaan totdat je de kleinste maat kerstballen in de boom hebt gehangen. Vergeet hierbij de top niet!

Stap 9

Als je dit wilt, kan je de voet bedekken met een mooi zeil of een mooie doek.

En dan: KLAAR!

Tenminste, zet eens even een paar stappen achteruit en bekijk het resultaat als je dit nog niet tussendoor hebt gedaan. Is je kerstboom genoeg gevuld? Zo niet, vul de lege plekken op met kleine ornamenten. Misschien heb je leuke gekleurde knijpertjes liggen?

Heb je al een kerstboom staan of ga je aan de hand van dit stappenplan een kerstboom opzetten? Ik ben super benieuwd, dus laat het resultaat zien op Instagram of Facebook en plaats er de #nickygermaine bij!

Geef een antwoord