Perfume | Episode 3 – The Families

Nu dat we de basics en een kleine beetje de geschiedenis van parfum weten, zijn we toegekomen aan het belangrijkste en ook het leukste vind ik: de verschillende soorten geuren. Door te onderzoeken welke geursoort jij nou echt lekker vindt, kan je veel meer experimenteren met verschillende parfums. Zo kan je gericht parfums gaan testen in de parfumstore.

fragrance-wheel

Geurfamilies

Er zijn verschillende indelingen die worden gebruikt om parfums van elkaar te onderscheiden. Door de parfums in te delen in bepaalde groepen is het veel makkelijker om uit te vinden wat jij nou zo aantrekkelijk vindt in een parfum. Ik heb de indeling  volgens de Franse Sociëteit van Parfumeurs gebruikt.

 • Hesperidée: Citrusgeuren
 • Florale: Bloemige geuren
 • Fougère: Betekent letterlijk varen (als in de plant). Verder geuren als een vochtig bos en frisse geuren.
  Deze groep wordt ook wel aromatisch genoemd en dan is aromatisch fougère een onderdeel hiervan.
 • Chypre: Geuren van eikenmos, labdanum en frisse citrusgeuren.
 • Boisée: Houtgeuren
 • Ambrée: Geuren van amber en Oosterse en Orientaalse geuren.
 • Cuir: Leerachtige geuren.

Over welke parfum tot welke familie behoort, valt nog weleens te discussiëren. Wel is het zo dat parfums van een bepaalde familie vaak hetzelfde ‘akkoord’ bevatten. Deze akkoorden zijn samenvoegingen van geurmoleculen die blijkbaar erg goed met elkaar samen gaan. Zo heb je bijvoorbeeld parfums met het amberakkoord, die (zoals de naam doet verwachten) aan de Ambrée-familie worden toegekend. Dit akkoord bestaat uit vanille, patchouli, labdanum en dierlijke noten. Zo heb je nog veel meer van dit soort akkoorden!

Hesperidée

De parfums die onder deze familie vallen hebben overduidelijke frisse tonen van citrus. Ze zijn fris en opwekkend.

Voorbeelden Hesperidée

lancome-o-de-lancomedior-diorella cristalle

Florale

Van alle parfums voor vrouwen vallen waarschijnlijk de meeste parfum in deze geurfamilie. Roos en jasmijn zijn hierin de meest gebruikte bloemengeuren.

Deze geurfamilie kan je weer onder verdelen in de volgende groepen:

 • Fruitig; Met als groot voorbeeld Dior – J’Adore
 • Bloemig; Met als groot voorbeeld Estée Lauder – Pleasures
 • Floriëntaal (met een Oosters karakter); Met als groot voorbeeld Jean Paul Gaultier – Classique

dior-jadore estee-lauder-pleasures jean-paul-gaultier-classique

Voorbeelden Florale

DKNY – Be Delicious (fruitig)

Marc Jacobs – Lola (fruitig)

Yves Saint Laurent – Babydoll (fruitig)

Paco Rabanne – Lady Million (fruitig)

Tommy Hilfiger – Tommy Girl (fruitig)

Dolce & Gabbana – Light Blue (fruitig)

Cacharel – Anaïs Anaïs (bloemig)

Chanel – Chance (bloemig)

Calvin Klein – Eternity (bloemig)

Chanel – N°19 (bloemig)

Yves Saint Laurent – Rive Gauche (bloemig)

Chanel – N°5 (bloemig)

Cacharel – Noa (bloemig)

Chanel – Allure (floriëntaal)

Chanel – Coco Mademoiselle (floriëntaal)

Kenzo – Flower (floriëntaal)

Dolce & Gabbana – The One (floriëntaal)

Lancôme – Trésor (floriëntaal)

Burberry – Brit

Fougère

Parfums die tot deze geurfamilie worden gerekend, ruiken niet specifiek naar varen. Je herkent ze voornamelijk aan het groene karakter en ook de kruidigheid die ze hebben. Vaak zijn ze opgebouwd rond een akkoord van lavendel, coumarine en eikenmos. Coumarine is een molecule van tonkaboonolie met een warm aroma van amandelen en vers gemaaid hooi. Coumarine wordt overigens niet alleen gebruikt in parfums in deze geurfamilie, maar in 90% van alle parfums.
Van alle geurfamilies, bestaat deze familie het meest uit mannenparfums.

Voorbeelden Fougère

thierry-mugler-fougere-furieuse-1etro-lemon-sorbet

Voor een echt goed voorbeeld van een fougère moet je even naar de mannenafdeling voor de parfum Azzaro Pour Homme van Azzaro.

azzaro-pour-homme-1

Chypre

Chypre is Frans voor Cyprus en is dan ook hierna vernoemd, omdat hier de basisingrediënten voor parfums uit deze familie vandaan komen: bergamot, eikenmos en hout (patchoeli). De naam is ontstaan tegelijkertijd met de zogenaamde parfum van François Coty, Chypre. De komst van deze parfum bracht een geheel nieuw tijdperk met zich mee. In dit soort parfums is er een contrast op te merken tussen de frisheid van de bergamot (een citrusgeur) en de warmte van het eikenmos en de patchoeli. Het bekendste Chypre parfum is waarschijnlijk Clinique – Aromatics Elixir.

clinique-aromatics-elixir

Voorbeelden Chypre

Rochas – Femme

Guerlain – Mitsouko

Emanuel Ungaro – Diva

Dior – Miss Dior Original

Narcosi Rodriguez – For her

Boisée

Dit zijn parfums met klassieke houtsoorten als sandelhout, agarhout of oud hout. Ook wortels (vetiver) en bladeren (patchoeli) vallen hieronder. Dsquared² – He Wood (voor mannen) kan je hier als groot voorbeeld zien.

Voorbeelden Boisée

bulgari-jasmin-noir estee-lauder-sensuous

Ambrée

Op veel websites wordt deze familie oriëntaals genoemd. Het zijn vooral zware en zoete geuren. In de basis vind je vaak amber, vanille, balsems, kruiden, houtsoorten en dierlijke geurmoleculen. Ze worden omschreven als sensuele geuren. Het grote voorbeeld in deze familie is Yves Saint Laurent – Opium. Ik was altijd helemaal gek van Belle d’Opium, maar ik zie deze nergens meer in de winkel… Stom.

ysl-opium

Voorbeelden Ambrée

Cacharel – Loulou

Chanel – Coco

Guerlain – Shalimar

Calvin Klein – Obsession

Dior – Addict

Prada – Amber

Calvin Klein – Euphoria

Viktor & Rolf – Flowerbomb

Cuir

Parfums die tot de lederfamilie worden gerekend hebben iets rokerigs in zich. Ze hebben een droger karakter. Een goed voorbeeld hiervan is Chanel – Cuir de Russie (Les Exclusifs).chanel-cuir-de-russie

Voorbeelden Cuir

Caron – Tabac Blond

Bulgari – Black

En nu?

Je hebt vast wel een paar parfums die er voor jou echt uitspringen, het hoeven er niet veel te zijn, zelfs eentje is genoeg. Nu ga je opzoeken tot welke geurfamilie deze parfum behoort. Misschien staat jouw parfum hierboven er wel bij en anders vind je het gegarandeerd op internet. Een goede website is bijvoorbeeld Eausoyou.com. Op deze website hebben ze helaas niet alle parfums staan. De website Fragrantica.com is daarom ook een hele goede oplossing. Ze gebruiken hier alleen heeeel veel categorieën. Je kan natuurlijk ook op de websites van de bekende parfumstores kijken, zoals Douglas.nl of Iciparisxl.nl. Wat ik deze keer heb gedaan is eerst zelf op onderzoek uit ben gegaan op internet en toen met een lijstje naar de winkel ben gegaan. In de winkel weten ze namelijk ook ontzettend veel, maar je neus kan eigenlijk maar 3 parfums goed ruiken.

Ga dus eerst even op internet zoeken naar jouw favoriete geurfamilie(s), maak een top 3 met geuren die jij waarschijnlijk lekker gaat vinden en ga naar de winkel om deze te testen. Spray ze de eerste keer op verschillende strookjes papier, neem ze mee naar huis en kijk welke je uiteindelijk het lekkerste vind. Als er meerdere zijn overgebleven, ga je weer naar de parfumerie en spuit je ze op verschillende plekken (bijvoorbeeld linker- en rechterpols) op de huid. Laat er weer een tijd overheen gaan, minimaal een half uur en kijk weer welke parfum je het lekkerste vind. Zo doe je ook gelijk de test welke parfum het langst blijft hangen.

Ik heb deze manier in mijn volgende post iets verder uitgewerkt!

Ik heb op deze manier mijn nieuwe favoriet al gevonden en het is… *tromgeroffel*

PRADA – CANDY

Wat is dat een heerlijke en vooral aparte geur. Hier was ik naar op zoek, een geur die je herkent en heerlijk zoet en romig. En het flesje is ook nog een supermooi! Ik zou er heel graag een foto van maken en erbij posten, maar helaas hij zit nog ingepakt als cadeautje haha!

Ik ben heel erg benieuwd of jullie al een nieuwe favoriet hebben gevonden!

Geef een antwoord