Citytrip | Paris, France

IMG_4350 (2)

Twee weekenden geleden ben ik naar Parijs geweest en deze superervaring moet ik gewoon met jullie delen! Zoals de meesten die mij kennen misschien wel weten: ‘Ik hou niet van Parijs, ik vind het te cliché.’ Maar er is nieuws! Sinds mijn nieuwe ervaring in Parijs ben ik gevallen (net als vele anderen denk ik), gevallen voor Parijs. Paris, je t’aime!

IMG_4353 (2)Ik denk het meest fascinerende en het mooiste aan Parijs vind ik het contrast tussen heeel groots en juist weer heel krap, nauw en op elkaar. Beiden brengen telkens een nieuwe ervaring. Nou kan iedereen een mening hebben over de Eiffeltoren, misschien vind je ‘m niet mooi of past hij helemaal niet in het beeld van Parijs, maar je kan er niet omheen. Als je vanaf een panorama punt een mooi uitzicht hebt over de stad Parijs, dan zie je misschien hoge gebouwen en dan kijk je verder en dan zie je de EIFFELTOREN. Met zijn 300+ meter is het zo intrigerend en zo prachtig. Hij steekt boven alles uit!

Verder de prachtige bruggen, waaronder de Bridge of Lovelocks. Nou moet ik zeggen: ‘Voor sommigen kan dit dus echt heel veel betekenis hebben, voor mij, sorry té cliché.’ En dan de uitnodigende oevers van de grachten…

Ik kan nog uren wegdromen over al het moois Parijs te bieden heeft, maar let’s get down to business, want ik vind dat jij ook daarheen moet en ik ga je tips geven!

Amsterdam → Parijs

Vanaf Amsterdam ben ik met Transavia gevlogen naar Parijs Orly Airport. Een retour heeft mij €108,= gekost. Ik heb gekozen voor vliegen in plaats van de trein, omdat de trein in de periode die ik wilde gaan, duurder was. Ik zie overigens dat Transavia ook verder in het jaar nog supergoeie deals heeft. Zo zie ik onder andere vluchten staan vanaf €70,=. Op de website NS International heb ik ook nog even gekeken wat hun laagste prijzen zijn en dan zie ik ook de laagste retourtjes vanaf €70,=. De prijzen kunnen dus gelijk zijn dus ik raad je aan om beiden te checken. Zelf vind ik vliegen altijd erg leuk, het geeft echt zo’n vakantiegevoel. In de trein daarentegen heb je constant iets te zien en kom je langs allerlei verschillende landschappen. Vergeet overigens niet dat bij de vlucht geen ruimbagage is inbegrepen, die kan je er wel bij boeken natuurlijk.

Kijk voor vluchten even op de website van Transavia en voor de trein op de website van NS International.

IMG_4290 (2)

Openbaar Vervoer

Het openbaar vervoer van Parijs is dus echt top! Ongelooflijk overzichtelijk en je hoeft bijna nooit te wachten. Even een korte uitleg over de RER en de B-lijnen: De RER gaat ook buiten het centrum van Parijs en de B-lijnen liggen voornamelijk in het centrum van Parijs. Wat ook supercool is, is dat ze op sommige stations een groot touchscreen hebben waar je kan aangeven waar je naartoe moet en het systeem geeft jou dan de beste optie. Verder zijn er op de grote stations meestal wel informatiebalies die je goed op weg kunnen helpen en ook tickets verkopen.

Om even een idee te geven van de prijzen van openbaar vervoer:
Van Airport Orly naar Gare du Nord kostte het €12,=. Dit is inclusief de shuttle die je vanaf het vliegveld naar het eerste echte station brengt.
Een dagpas kost normaal gesproken €7,30, waarmee je in het centrum van Parijs kan reizen. Wil je buiten het centrum reizen, dan kost het wel wat meer, namelijk €24,50. In het weekend is het goedkoper om een dagpas te kopen als je onder de 26 bent en Europees bent, dan kost het je namelijk maar €4,= voor een hele dag in het centrum van Parijs.

IMG_4323 (2)

Overnachten

Om geld te besparen heb ik deze keer in een hostel geslapen. Voor ongeveer €60,= heb ik 3 nachten kunnen slapen in het Vintage Hostel Gare de Nord. Ik moet zeggen dat het echt een aanrader is. Het is op loopafstand van het station Gare du Nord, waar letterlijk al het vervoer komt. Daarnaast is het een rustig hostel, de keuken is klein maar fijn, er is een kleine sportschool, gratis tafelvoetbal en de mensen die er werken zijn echt supervriendelijk! Ik en mijn vriend hadden overigens wel een klein maar superchill voordeel. We hadden namelijk eigenlijk geboekt voor een 10 bed dorm. Toen we aankwamen vroegen we met hoeveel we op een kamer zaten. Zij vertelden ons dat we eigenlijk een 4 bed dorm hadden geboekt, maar dat vanwege veiligheid 2 bedden waren weggehaald. Dit betekende dat we dus gewoon een privé-kamer hadden met een eigen badkamer ook nog. Nou moet ik wel zeggen, 4 bedden in de kamer waar wij in sliepen zou ook echt veel te krap zijn geweest.

Zoals ik al zei zijn de mensen die er werken echt superlief! Op de laatste dag namelijk lieten we een heel dozijn (12 dus!) eieren vallen op de trap, vanaf de derde verdieping. En eieren, je weet het, zijn glibberig en ze glibberden dan ook zo alle drie de verdiepingen naar beneden. We schaamden ons kapot, maar moesten ook echt lachen. Maar goed, om terug te komen op het personeel: De schoonmaakster kwam gelijk aangerend en maakte duidelijk dat we ons echt niet druk hoefden te maken en dat zij het zou opruimen. We hebben geprobeerd om het grootste gedeelte op te ruimen, maar zij zat er gelijk bovenop, echt heel lief!

Er zijn overigens nog heel veel andere opties aan hostels in Parijs en over het algemeen zag ik alleen maar goede reviews op Hostelworld.

IMG_4340 (2)

Food & Drinks

Yes, Parijs is duur… Tenminste overal rondom de toeristische plekken. Rondom het hostel waar ik verbleef, waren er wel wat goedkopere kebab en pizza plekjes. Zo had je om de hoek bij Gare du Nord ‘Maison du Kebab’, waar je voor €6,50 kebab en patat krijgt. Een tip: om de hoek van het hostel krijg je de lekkerste pizza’s voor €5,=. Ik geloof dat de man iets van Pizza King heet, hij heeft in ieder geval vlaggen voor zijn deur staan en is tot 21:00 uur open. Koffie kan ook ongelooflijk duur zijn en dat in een stad als Parijs… Voor €6,50 heb je een cappuccino in het gebied rond het Louvre. Be-lach-e-lijk, maar mensen doen het. Zorg gewoon dat je uitkijkt naar plekken als Subway of McDonalds. Ze hebben niet de lekkerste koffie, maar het doet z’n werk.

Boodschappen kosten naar mijn idee ongeveer hetzelfde als hier. De eerste dag hebben wij een goede lunch bij elkaar gezocht in Carrefour voor ongeveer €10,= per persoon, maar dan praat ik dus echt over een goede lunch. Voor 3 dagen ontbijt/ snacks/ wijn, hebben we in Carrefour €20,= per persoon betaald. Dit kan overigens veel goedkoper, want we hadden echt te veel.

Als je niet te veel wil uitgeven tijdens het uitgaan, raad ik je aan om in te drinken, want je betaalt zo €6,= voor een biertje. Wat ook kan helpen is om tijdens Happy Hours te gaan.

En btw: Let op in kleine winkeltjes na het uitgaan. We waren na het uitgaan nog op zoek naar iets te eten en we gingen een kleine avondwinkel binnen. En met klein, bedoel ik echt klein. We konden niet eens lang elkaar in een pad. Om die reden stapte ik even opzij om mijn vriend langs te laten, waarna ik zo hoppa in een groot donker gat viel, op de trap naar beneden stuiterde ik zo naar beneden. Omdat ik zo schrok en als automatisme iets probeer vast te grijpen, greep ik kratten vol met kroppen sla en druiven vast die natuurlijk omvielen. De eigenaar van die winkel was waarschijnlijk net aan het opruimen, kom ik daar even alle kroppen sla en druiven van de trap gooien. Wel echt supergevaarlijk, want er was gewoon echt ineens een donker gat om een hoekje.

Bezienswaardigheden

Het leuke aan Parijs is dat je onder de 26 als Europeaan bijna overal gratis binnenkomt. Zo is het Louvre gewoon helemaal gratis in plaats van normaal €15,=. Vergeet dus zeker niet bij bezoekjes je ID of paspoort mee te nemen.

IMG_4301 (2)

Wil je geld besparen? Doe een gratis tour bij bijvoorbeeld Sandemans. Zij bieden algemene gratis tours aan in verschillende grote steden en ze zijn hartstikke goed. Mocht je nou nog een verdiepende tour willen in een bepaald onderwerp, dan bieden zij die ook aan, kan variëren van €18,= tot €30,=.

Even een lijstje van de dingen die je moet zien/ doen:

 1. Eiffeltoren
  Er werd ons aangeraden om in plaats van de Eiffeltoren op te gaan, een fles wijn te kopen en lekker op het gras ’s avonds van de Eiffeltoren te genieten. Helaas was het deze tijd van het jaar nog een beetje te fris, maar ik kan mij voorstellen dat dat echt een supermooie ervaring moet zijn.
 2. Louvre
  Je moet gewoon even de Mona Lisa zien… En zij ziet jou…
  IMG_4386 (2)
 3. Sacre Coeur
  Prachtig uitzicht!
  IMG_4413 (2)
  Maar daarnaast is er ook vaak iets te doen boven bij de Sacre Coeur, een paar streetdancers of soulvolle zangers. Wat ook leuk is, is om even op Place du Tertre een kijkje te nemen, een plein waar iedereen zijn kunst tentoonstelt. Wij hebben ook het treintje door Montmartre genomen voor €6,= per persoon, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dit niet echt de moeite waard vond. Het is gewoon leuk in zo’n treintje, maar ik heb nergens foto’s van gemaakt, want je komt gewoon niet langs bijzondere dingen.
  IMG_4426 (2)
 4. Champs-Elysées
  Het reuzenrad is zeker leuk om te doen! Het is best prijzig (€12,= per persoon), maar je hebt een mooi uitzicht en het heeft gewoon iets.
 5. Boottour over de Seine
  In ons hostel kon je in plaats van €14,= voor €9,= een ticket kopen en ik vind dat het meer dan de moeite waard. Helemaal als je een beetje ’s avonds gaat als het al wat donkerder wordt en dan de Eiffeltoren die elk half uur gaat glinsteren… Prachtig.
  IMG_4318 (2)
 6. De bruggen
  De oude originele Bridge of Lovelocks is helaas niet meer bezaaid met sloten, maar ik geloof dat nu Pont Neuf een hoop sloten heeft veroverd van verliefde stelletjes.
  IMG_4311 (2)
 7. Paris Pub Crawl
  Voor €15,= ga je naar 3 bars en 1 club (O’Sullivans) en krijg je 4 gratis shotjes en in de bars krijg je speciale korting op je drankjes. Om eerlijk te zijn vond ik de kortingen nou niet echt geweldig, maar het is wel leuk om met een grote groep (meer dan 100 man) te kroeghoppen.
 8. Nôtre Dame
  We zijn hier langs gekomen met de tour en helaas zijn we niet de Nôtre Dame in gegaan, maar het leek mij leuk om te doen.
 9. Versailles
  Ik wilde zo graag eindelijk een keer naar Versailles, maar helaas vanwege tijdnood konden we hier niet naartoe. De tuinen schijnen heel mooi te zijn. Let wel op: op maandag is het grootste gedeelte van Versailles gesloten. Ik hoor overigens vrij weinig mensen over Versailles, maar ik vind toch wel dat je het ooit moet hebben gezien…
 10. Les Halls
  Stap uit bij station Châtelet Les Halls en je bevindt je in een ruim opgezette shoppingmall waar je veel bekende winkels vindt. Wat ook leuk is, is om even uit het shoppingcenter te gaan en vlakbij heb je een leuk straatje met allerlei kleine eettentjes en koffietentjes. Hier vlakbij ligt ook Centre Pompidou. Ik ben hier helaas niet heen geweest, maar is ook leuk om even langs te gaan.

Weetje

IMG_4316 (2)Nog even een leuk weetje wat ik heb geleerd tijdens de tour:

Als standbeeld hebben belangrijke personen uit de geschiedenis vaak een paard waar ze op zitten. De manier waarop het paard zijn poten heeft, geeft aan hoe de paardrijder is gestorven. Als het paard met beide benen op de grond staat, dan is de rijder een natuurlijk dood gestorven. Maar zodra het paard één voorbeen omhoog heeft, dan betekent het dat de rijder gestorven is na een slagveld. Beide benen omhoog, geeft aan dat de rijder zelfs gestorven is op het slagveld. En zeer interessant is het als het paard een voorbeen en een achterbeen omhoog heeft. Dit betekent namelijk dat de rijder vermoord is… 

 

Ik hoop dat je snel een retourtje Parijs boekt, want jeetje wat is het de moeite waard!

Liefs,

Nicky

Geef een antwoord